Plak temizlemek yıllar boyu kulaktan dolma bilgiler ile yapıldı. Kimisi arap sabunu ile musluğun altında yıkadı, kimi parlatmak için silikonlu araba göğüs temizleyicisi ile sildi. WD40, Porçöz, Camsil, ahşap cilası, monitör temizleyiciler ve daha bir çok yanlış yöntem plak koleksiyonerleri tarafından kullanıldı ve maalesef halen forumlarda ve sosyal medyada önerilip kullanılıyor.
Öncelikle bilinmelidir ki; yukarıdakiler ve aklınıza gelebilecek tüm kimyasal madde içeren temizleme ürünleri kesinlikle sakıncalıdır ! Sebebi ise oldukça basittir. Kimyasal madde barındıran temizleyiciler plastik polimerlerini yıpratıcı özelliktedir. Bu yıpranma çoğunlukla gözle görülmez. Fakat plaklar, zaten gözle çok zor gözüken girinti ve çıkıntılar barındıran ses kanallarından meydana gelir. Bu mikroskobik düzeyde girinti çıkıntıları yıpratmak, sesin doğallığını bozup zamanla hışırtı ve dip sese neden olur. Kısacası porçöz döktüğünüz plastik lavabo borunuz da yıpranır fakat gözle görülmez. Zaten önemi yoktur. Bütünlüğü bozulmadıkça işini yapmaya devam eder. Peki kimyasal kullanmayalım fakat sabun ve musluk suyu ? Sabun, yağ ile kirleri bir miktar sökse dahi içeriğindeki kostik ve tuz sebebi ile plağınızın ses kanallarında yine gözle göremeyeceğiniz kalıntılar bırakır. Musluk suyu ise distile saf su olmadığı için içerisinde klor, kireç, demir, magnezyum vb. ağır metaller barındırır ve yine bunlar plağınızın kanallarına yerleşip zamanla birikir. Bu birikme ise ses kalitesini bozar.
Sonuç olarak temizlemek, yalnızca plağa parlaklık katmak veya bir ürün ile yüzeyini silmek değildir. Plak temizliği, hassas bir konudur ve yukarıda dikkat çekmeye çalıştığımız sebepler yüzünden bilinçli yapılmalıdır. Plaklarınızı yıllar boyu özenle ve güvenle saklamak istiyorsanız profesyonel plak temizleme yöntemleri haricinde kulaktan dolma bilgiler ile plak temizlemeye çalışmayınız.
Yıllardır bu alkol çeşidinin plağa zarar verdiğine dair bir şehir efsanesi vardır. Fakat araştırmalar tam tersini söylemekte. İzopropil alkol, uzun süreli testler sonucu plağa hiç bir zarar vermediği kanıtlanmış tek alkol çeşididir. Antistatik Plak Temizleme Solüsyonu ürünümüzde bu alkol çeşidi ile birlikte distile saf su ve plastiklerin statik elektriğini azaltıcı bir ürün kullanmaktayız. Günlük plak temizliği için yalnızca bu ürünü plağınıza püskürtüp bez ile dinleme yönüne doğru silmeniz yeterlidir. Fakat derinlemesine temizlik için bunun dışında iki zararsız yöntem daha vardır. Tutkal ile temizleme ve ultrasonik temizleme.
Tutkal ile plak temizlemek eski sayılabilecek bir yöntemdir. Doğru tutkal kullanılarak doğru yöntem ile uygulandığında plağa herhangi bir zararı yoktur. Bu konu ile ilgili ürün ve uygulama videosunu YouTube kanalımızdan inceleyebilirsiniz
Ultrasonik yöntem ile plak temizleme, şimdiye kadar plak temizliği alanında yapılmış en doğru ve performanslı plak temizleme yöntemidir. Kısa tanımıyla, yüksek frekanslı ses dalgası titreşimlerinin plastik polimerine zarar vermeden yüzeyindeki yabancı maddeleri sökmesi yöntemine ultrasonik temizleme denir. Plakların yanı sıra farklı metal ve plastik çeşitleri gibi bir çok sanayi ürününde bu temizleme yöntemi yıllardır kullanılmaktadır.
1) %80 yüksek alkollü solüsyonun yumuşattığı kirler vakumlama yöntemi ile çekilir.
2) %20 alkollü solüsyon ile 7 dakika boyunca 35 derece sıcaklıkta ultrasonik temizlenir
3) LED UV lambalar ile dezenfekte edilen plak, aynı zamanda fanlar yardımıyla kendi ekseninde yavaşça dönerek kurutulur.
4) Dijital mikroskop ile plağınız üzerinde herhangi bir kalıntı kalmadığı doğrulanır.
5) Tozlanmayı geciktirmek için statik elektriği nötrleyen akım verilir.